Meble w sercu domu

Aranżacja w kuchni musi być stylowa i trwała. Zakładamy przecież, że posłuży nam przez lata. Jaki więc materiał wybrać, by tak właśnie było? Przede wszystkim odporny na wilgoć, uszkodzenia i ubrudzenia. Który sprawdzi się najlepiej?

Fronty. To do ich wyglądu i jakości przywiązujemy największą wagę. Wewnętrzne elementy korpusów szafek są bowiem mniej narażone na wszelakiego rodzaju usterki, mogą więc być wykonane np. z wiórowych płyt laminowanych. Co innego ścianki boczne i te przestrzenie regałów, które są otwarte. Tutaj używa się surowców o lepszych parametrach, jak fornirowana płyta wiórowa czy foliowana płyta MDF.

Jakość od frontu

Wśród kwestii, które należy uwzględnić przy wyborze odpowiednich frontów, oprócz odporności na czynniki zewnętrzne jest również oczywiście estetyka, zwłaszcza że coraz częściej kuchnie są otwarte na salon. Trzeba więc jak najlepiej zabezpieczyć się przed niechcianymi odbarwieniami, plamami i zniszczeniami. Materiał musi być trwały i solidny. Najbardziej popularne jest wciąż drewno lite lub fornirowane, a także płyty drewnopodobne, do tego elementy z metalu i szkła.

Silny jak dąb

To właśnie drewno dębowe i bukowe króluje w naszych kuchniach. Wybieramy też czereśnie, jesiony, olchy, brzozy i jawory. Takim frontom można nadawać ciekawe kształty, a te zrobione z sosny czy olchy można bejcować, dzięki czemu upodabniają się do tych droższych gatunków. Lepszym rozwiązaniem jest jednak pokrycie takiego drewna fornirem gatunku bardziej szlachetnego. Zabezpieczanie powierzchni jest tu bardzo istotne, ponieważ dzięki temu jest ona bardziej odporna na wilgoć i nie pęka tak szybko. Większość takich frontów musi być co jakiś czas konserwowana i odnawiana.

Płyty kontra koszty

Powierzchnie fornirowane, wykonywane z płyt wiórowych lub MDF i pokrywane lakierem, są tańsze, a ich zaletą jest powtarzalność struktury, która nie występuje w naturalnym drewnie. Ich minusem jest to, że łatwo tu o uszkodzenia. Płyty MDF są już za to bardziej trwałe i odporne na wilgoć, a do tego podatne na obróbkę. Można w nich kształtować różnorakie wzory, jak w drewnie. Do tego są tańszym rozwiązaniem i łatwiejszym do utrzymania w czystości. Wadą jest brak odporności termicznej foliowanych płyt MDF, a także podatność na zarysowania. Płyty wiórowe albo MDF można utrwalić dzięki procesowi laminowania. Dzięki temu taka powierzchnia będzie trwalsza, a do tego odporna na promienie UV, czyli nie będzie się odbarwiać. Nie będzie też większych problemów z jej czyszczeniem, a z racji tego, że dobrze znosi wysokie temperatury, może też stanowić obudowę np. dla piekarnika. W przypadku takich płyt istotne jest, by dobrze zabezpieczyć ich krawędzie, tak by całość była wodoodporna. Niedokładność w tym zakresie może w konsekwencji prowadzić do wybrzuszeń i pękania materiału.
Kuchnia pełna szkła

Fronty ze szkła z elementami metalu można spotkać w nowoczesnych wnętrzach. Najczęściej szkło jest naklejane na płytę bądź oprawiane w ramy z aluminium. Całość jest solidna, łatwo się czyści, efektownie prezentuje, ale nie jest tania. Do tego konieczne jest montowanie kolejnych urządzeń, np. takich, dzięki którym drzwi będą się zamykać cicho i powoli. Jednym z nowszych rozwiązań są z kolei laminaty, które imitują np. kamień lub beton. Jedno jest pewne: pomysły na aranżację kuchni z pewnością jeszcze nieraz nas zaskoczą.